14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAustriecii sunt aşteptaţi astăzi la urne

Austriecii sunt aşteptaţi astăzi la urne

Birourile de votare din Austria s-au deschis în această dimineaţă pentru a-i primi pe cei 6,3 milioane de alegători care urmează să îi desemneze pe membrii viitorului Parlament. Potrivit sondajelor, acest scrutin va fi marcat de lupta strânsă între partidele fostei coaliţii guvernamentale destrămate în iulie şi de o revenire spectaculoasă a extremei-drepte. Partidul Poporului, de orientare conservatoare, şi Partidul Social-Democrat, foste partenere de coaliţie oscilează fiecare în jurul a 30 de procente.

Miercuri a eşuat ultima tentativă dinaintea alegerilor anticipate de a forma un nou guvern de uniune naţională. Suprinzătoare este ascensiunea formaţiunilor dreptei xenofobe, Partidul Libertăţii, condus de Heinz-Christian Strache, şi Alianţa pentru Viitorul Austriei, condusă de Jorg Haider. Cele două partide sunt creditate cu 18, şi, respectiv, nouă procente. Însumate, aceste procente se apropie de cel obţinut de Haider în 1999, care l-a propulsat pe fostul guvernator al Carinthiei în guvern.

Declaraţiile antisemite ale lui Haider şi simpatia sa pentru Hitler au atras asupra Austriei sancţiuni din partea Comisiei Europene.

Acest scrutin aduce şi o noutate: pentru prima dată în istoria alegerilor din Europa, la urne se vor prezenta şi tineri în vârstă de 16 ani. Numărul austriecilor care au între 16 şi 18 ani este de 92.000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS